Cuba

vineri

Că tot am vizionat seara trecută filmul Dirty Dancing - Havana Nights mi-am adus aminte de o poveste frumoasă. Un fel de interviu care se încadrează perfect aici la noi pe blog. Nu facem reclamă nimăni, nu pupăm în dos pe nimeni... doar mulţumim Cristinei Cornilă care a scris acest articol frumos în Făgăraş Expres. Am revenit dragilor, lectură plăcută vă doresc şi eventual vizionare plăcută la film!

Ovidiu Popa şi-a dus copiii în Cuba
Cei doi băieţi ai omului de afaceri au petrecut două săptămîni de vis în ţara lui Fidel Castro, pe care au vizitat-o de la un capăt la altul. Asta pentru că jumătate din concediu l-a reprezentat un circuit complet al Cubei care a inclus de la două zile petrecute în Havana pînă la păduri tropicale, peşteri şi munţi. Consilierul local al Făgăraşului a luat şi el o pauză de la afaceri şi administraţie şi şi-a început anul cu o puternică lecţie de comunism: ,,În Cuba m-a impresionat cel mai mult comunismul! E exact cum era la noi în ţară acum 20 de ani... poate chiar mai rău. Cubanezii n-au dreptul să-şi cumpere maşini decît cu aprobare guvernamentală, aşa că maşinile lor sunt muzee pe roţi, din anii ’70. Nu există magazine, hoteluri sau întreprinderi particulare, toate sunt ale statului. Am intrat într-un magazin care arăta ca şi o cooperativă dintr-un sat romanesc de pe vremuri, cu găleţi din tablă, cuie, săpunuri şi postavuri. Niciun cubanez nu poate părăsi ţara decît cu invitaţie specială’’, au fost primele impresii ale lui Popa cînd s-a văzut pe cea mai mare insulă din Antile.
16 dolari salariul mediu
Moneda cubanezilor se numeşte CUB, este singura cu care se poate plăti orice. Un cubanez cîştigă pe lună echivalentul a 16 dolari, pe care îi poate cheltui astfel: îşi cumpără 8 beri sau îşi umple jumătate din rezervorul maşinii. ,,Preţurile sunt foarte mari în comparaţie cu cîştigurile salariale. O bere în Cuba costă 2 dolari, 1 litru de benzină 1 dolar... Şi la ei, ca şi la noi pe vremea lui Ceauşescu, există cartele cu care te duci la magazin şi îţi cumperi alimentele esenţiale, pe cartele fiind mai ieftine. Ce nu îşi pot cumpăra aproape niciodată cubanezii sunt maşinile: pe de-o parte pentru că au nevoie de aprobare de la autorităţi, pe de altă parte pentru că sunt foarte scumpe raportat la salarii. Cam 20.000 de dolari e o maşină la mîna a doua! Dar nu autoturisme mărci cunoscute precum Audi sau VW, că aşa ceva nu există în Cuba. Cum nu există aproape nicio companie renumită; în două săptămîni în toată ţara am văzut un singur magazin Addidas şi o singură bancă, cea naţională. La televizor nu se difuzează decît ştiri cu Castro şi cu revoluţia lui, nu există reclame la Pepsi sau la Cola’’, povesteşte Ovidiu Popa.
Concediu de 5.500 de euro
Ovidiu Popa recunoaşte că a cumpărat biletele pentru Cuba din Austria, pentru că ,,erau mai ieftine’’. Iar plecarea s-a făcut din Germania, zborul fiind de 12 ore fără escală. Biletele au costat 1.700 de euro de persoană, mai puţin pentru băiatul cel mic, Rareş, al cărui bilet a fost 1.000 de euro. Cheltuiala acolo a fost de încă 1.000 de euro. ,,În aceşti bani am avut transportul, hotelul, ghidul şi mîncarea. A doua săptămînă am petrecut-o la Varadero, la 150 km de Havana, pe malul Oceanului Atlantic. Am făcut cu Raul (13) şi Rareş (9) scuba diving, am mers cu catamaranul, cu hidrobiciclete, cu banana sau ski-jeturi. Chiar dacă ţara e săracă lipită, peisajele sunt de vis. Am vizitat o fabrică de trabucuri şi una de rom, singurele lucruri ce se fabrică în Cuba. Politica lor este să nu scoţi din ţară fără taxe vamale decît 23 de trabucuri şi 5 sticle de băuturi alcoolice.’’
Case ca în cartierul Domneasca din Lisa
Cine şi-a închipuit lux în Cuba, înseamnă că a rămas repetent la istorie în cursul şcolii! Ovidiu Popa spune că ,,locuinţele de acolo sunt la fel ca şi casele ţiganilor din Domneasca Lisei. Căsuţe mici, dărăpănate, fără geamuri am văzut chiar şi în capitala Havana. Fidel Castro e pe toate gardurile şi – ceea ce nu puteam noi în Romania – cubanezii au dreptul să-i înjure cît vor pe Fidel şi Raul Castro! Cubanezii pur şi simplu nu produc nimic, au noroc cu turiştii... Pînă acum vreo 40 de ani cînd aveau ruşii bombele nucleare la ei în ţară, cubanezii îşi puteau vinde toată producţia de trestie de zahăr şi fructe exotice către ruşi. Astăzi au decăzut enorm.’’
În Mexic mi-a plăcut mai mult
Omul de afaceri s-a întors impresionat de peisajele Cubei, dar spune că nici nu se compară cu concediul pe care l-a petrecut în Mexic. Pe locul II ar clasa Republica Dominicană, iar apoi Cuba se află la egalitate cu Japonia. ,,Cu o diferenţă de fus orar de 7 ore, să pleci din Romania de la o temperatură de -15 grade şi să ajungi la 30 de grade cu plus, e mirific! În această perioadă e turismul în floare la ei pentru că vara plouă din 3 în 3 ore. În concluzie, mi-a plăcut destul de mult şi Cuba, dar e sărăcăcioasă rău... de la cea mai cunoscută insulă pe care îşi ascundeau piraţii comorile odinioară, a ajuns acum în ultimul hal’’, îşi încheie Ovidiu Popa impresiile sale despre ultimul concediu şi mai spune că următoarea vacanţă o va petrece în Kenya. (Cristina Cornilă)

Cooperativa... alias supermarketul din Cuba

Casă cubaneză