Malta (1)

joi

Am scris multe despre Malta în blogul personal, acum nu-mi rămâne decât să dau copy paste şi să modific pe ici pe colo...

În aprilie 2010, în a doua zi de Paşti, am părăsit România. Am dat România pe o ţară călduroasă, deşi la 16 grade – cu soare şi vânt... noi românii îngheţăm, simţim cam ca 8-10 grade de-ale noastre de la munte, am dat România pe civilizaţie, deşi am nimerit într-o zonă plină de turişti unde e un cocktail internaţional de feţe, limbi (vorbite...şi nu numai), culori, etc. Am dat România pe o viaţă mai bună. Acum avem de învăţat multe. Deşi pentru noi Malta e ţara ciudaţilor, ciudăţeniilor... pentru ei totul e normal şi probabil că noi suntem ciudaţii.
1. Drumul – Nu sunt curse directe România - Malta, doar pe timpul verii curse charter... jaf la drumul mare - 450 E dus-întors de persoană fără taxe de aeroport incluse. Cea mai fericită situaţie e cea aleasă de noi la momentul venirii: plecare din Bucureşti in Munchen şi din Munchen în Malta. Un singuri bilet la Air Malta dar cu escală. A fost undeva în jur de 350 E (2 adulţi şi 1 copil sub 2 ani). Acum dacă am fi să plecăm la anul în România ar fi cam 1100 de E, dus-întors pt 3 persoane. Companiile care nu sunt low-cost nu se joacă cu preţurile cum fac ceilalţi. Aşa că cea mai bună variantă pe care o putem accesa este: Malta-Roma (stat la Roma o zi, două, trei cât ne ţin rudele) şi apoi Roma-Cluj sau Bucureşti. Înapoi acelaşi traseu... ar ieşi până în 500 E dus - întors pentru 3 persoane. Se mai pot căuta legături pe Milano (se poate să fie varianta de a sta doar în aeroport, sau în aceeaşi zi prin Roma doar că trebuie schimbat aeroportul din Ciampino în Fumicino).
2. Odată ajunşi la noua casă n-am reuşit să remarcăm multe pe drum întrucât era noapte. Doar că se circulă diferit, pe partea stângă şi cum încă nu am vizitat Anglia, evident că ni se părea o ciudăţenie, încă mi se mai pare.
3. Primele zile am făcut cumpărăturile necesare, am făcut cunoştinţă cu vecinii, am făcut curăţenie în casă. Nu aveam internet free, furam de unde puteam, ca românu’. Televizorul nu l-am aprins de câteva zile, nu ne interesează că se vorbeşte în mare parte malteză care este o corcitură între engleză, italiană şi arabă. Not nice! În bloc... civilizaţie. Blocurile nu au numere, au nume. Fiecare scară are numele ei, noi stăm într-o scară cu 4 apartamente, unul la parter, unul la et. 1, unul la 2, unul la 3. Blocul se numeşte Down Mist (Flat 2 – nr. apartamentului). Lumina pe scară fiecare apartament are propriul întrerupător, când intri în scară îl aprinzi pe al doilea – în cazul nostru – îl stingi când ajungi în casă. Dacă îl uiţi aprins... se va bucura vecinul că nu il mai aprinde el, dar... costă
4. Capitala – Valletta. Nu pot să dau nume de străzi din Bucureşti dar vă puteţi imagina strada Republicii din Braşov. Mai puneţi în lungime cam încă jumătate de stradă, şi mici străduţe în dreapta şi în stânga. Şi toate înconjurate de nişte ziduri. Şi atât. Mic... şi plin de turişti care încă nu mi-am dat seama ce vor să vadă. Preţurile din faimoasele şi fiţoasele magazine nu sunt nici pe departe ca cele din magazinele de fiţe din România. Sunt preţuri normale, pentru orice buzunar.
5. Mijloacele de transport în comun.
Circulă oriunde, de oriunde. Deşi există o companie naţională care îi ţine în frâu pe şoferi... fiecare are autobuzul lui şi traseul lui. Dacă vrea opreşte în staţie dacă nu, nu. Depinde de localitatea unde stai, sunt curse către capitală între 0,54 şi 1,16 E. Partea proastă e cu programul destul de scurt mai ales pe timp de iarnă. (în urmă cu 2 săptămâni am stat 2 ore seara într-o staţie şi până la urmă... am sunat un prieten :) )
6. Închiriatul unei maşini porneşte de la 15-20 E/24h. Transportul de la/până la aeroport e cam 18-20 E (de maşină nu de om). Iar benzina e 1,20, motorina 1 E. Benzinării sunt cam una la 3-4 localităţi, fiecare are 2,3 pompe şi nicio firmă luminoasă să-şi sară în ochi, nu tu fitze şi întâlniri de gradul 0 la cafea la Petrom.
7. Telefonia mobilă. Două mari companii: Go şi Vodafone. Fiind fan Vodafone de când eram în clasa a 9-a am mers pe Vodafone. Şi apoi am aflat că am făcut cea mai bună alegere. O cartelă cu număr costă 11,50 E. Fără credit. Încarci cu 5, 10 şi 15 euro dacă nu mă înşel. Apoi activezi extraopţiuni. Noi am ales extraopţiunea Friends – adică să vorbim soţ-soţie. Ai 3 numere favorite în Vodafone cu care vorbeşti cu 9 cenţi/minut, în afara reţelei 32 cenţi/minut, sms-5 cenţi. Nu tu minute gratis, nu tu sms-uri gratis, nu tu... nimic. Mai era extraopţiunea în care puteai vorbi cu 30 de cenţi - 30 de minute în Vodafone, dar dacă vorbeai un minut, 5 minute sau 30 de minute tot 30 de cenţi îţi lua. So... Nici n-am întrebat cât costă să sun în ţară :D noroc cu yahoo messenger. Deci... acum puteţi aprecia mai mult Vodafone România sau chiar Cosmote care a intrat pe piaţă şi a spart preţurile. Aşteptăm şi noi Cosmote-ul pe aici.
8. Internet. Ni s-a recomandat compania Melita. 14 E/lună – internet de 4 mbs (cred că asta e unitatea). Buuunnn! Asta până la instalare. Plăteşti 3 luni în avans, chiria la modem – 40 E şi instalarea de wireless – 35 E. 117 Euro dintr-un start. Nice again, huh?
9. Lucruşoare de copii... având în vedere că n-am apucat să luăm prea multe pe aici, ne-am dus la magazin specializat – Mothercare şi am achiziţionat: oliţă – 6,5 E ; jucărie maşinuţă – 22 E, scaun de masă – 25 E, 3 body-uri – 11 E. Am reuşit să luăm pătuţ second-hand dar foarte bine întreţinut – am dat 80 E pe el, unul nou costa 140 E fără saltea şi aia era undeva peste 50 E. Bargain prices! Cum se zice pe la noi.
10. Prizele... sunt ciudate, se potrivesc şi cablurile noastre de alimentare. Aici sunt cu 3 picioruşe dar dacă ajuţi cu un pix... reuşeşti să bagi şi doar două picioruşe. oricum adaptoarele sunt 5 euro iar când vine vorba de cazare la hotel ai incluse uneori si adaptoarele
11. Apa – de la bucătărie e bună de gătit şi se pare că şi de băut, la baie doar de spălat. Apa la baie vine de pe bloc din apa de ploaie... mă rog mai au ei resurse ceva că plouă din an în Paşti pe aici. Apa de ploaie... sus pe bloc :)
12. Români sunt şi nu prea... în jur de 2000 dintre care vreo 400 cu acte.
13. Salarii - ca în orice altă parte.. depinde de munca ce o prestezi, în turism cam 4-5 euro pe oră. Astea sunt cele ce le ştiu deocamdată. Majoritatea salariilor se învârt în jurul a 800 de euro/lună.
14. Chirii - depinde de zonă şi de perioada în care închiriezi. Iarna sunt ceva mai ieftine, vara scoruri mai ridicate. Ap. cu 2 dormitoare complet utilat şi mobilat cam 300 E (în nord) la care se mai adaugă 50-70 de euro cheltuielile - apa şi curentul. Gazul (de la butelie) e 12 E/bucata :) depinde cât de mult se foloseşte la bucătărie dar noi folosim cam una la 5-6 luni.
15. Servicii medicale - scumpe evident. Consultaţie la medic generalist, gen medic de familie 20 euro, medic pediatru 25 E. La policlinica am înţeles că ar fi 10 E. Asigurare medicală privată 400 E / an. Dar odată ce eşti angajat şi ai contract de muncă ai şi asigurare medicală ce acoperă persoana angajată şi copiii.
16. Grădiniţe, şcoli... creşă. Creşa ne interesa pe noi în primul rând - day care. Sunt şi de stat şi private. Pentru cea de stat am aplicat în iulie 2010 şi am prins un loc în octombrie 2011 doar două zile pe săptămână. Creşa e până la 3 ani apoi copiii merg gratuit la grădiniţă, la 5 ani încep şcoala. Totul se merge pe bilingv- engleză-malteză. Deocamdată copilul merge la creşă privată: 2,3 E/oră (minim 12 ore/săptămână)
17. Cursuri de perfecţionare, etc. majoritatea gratuite, depinde de domeniu. Am scris mai multe aici .

Revin cu alte informaţii despre locuri ce merita vizitate pe aici şi nu numai!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu